Robots, techniek & computers

Hoe werkt internet?

Je hoeft er nauwelijks over na te denken. Je klapt je laptop open, klikt op een link en daar zie je teksten, een plaatje of een filmpje. Superleuk! Je bent verbonden met internet en dus verbonden met veel andere computers in de wereld.

Hoe werkt internet precies? Hieronder leggen we het uit. Je kunt er meer over lezen in het jeugdboek WWW.wat?

Internet is eigenlijk heel veel computers die met elkaar zijn verbonden. Het is een netwerk van miljarden computers over de hele wereld. Zo’n netwerk lijkt op een spinnenweb. Via kabels en radiosignalen kun je berichten, foto’s, muziek en video’s de aarde rondsturen.

Het woord internet is de afkorting van interconnected networks. Dat betekent verbonden netwerken.

Hoe werkt internet?

Internet lijkt op een spinnenweb, alle computers zijn met elkaar verbonden

Wie heeft internet uitgevonden?

Ongeveer 50 jaar geleden wilde het Amerikaanse leger geheime boodschappen uitwisselen. Alle communicatie liep toen nog via één plek; een centrale. Maar zo’n centrale is een makkelijk doelwit voor de vijand. Als de centrale uitvalt, werkt niets meer.

Paul Baran (een computerexpert) en Donald Davies (een natuurkundige) bedachten het volgende: we verbinden 4 computers in 4 steden met elkaar via verschillende lijnen. Als er één lijn uitvalt, dan blijven de andere lijnen gewoon werken.

Dit was de voorganger van het internet dat we nu kennen. Het heette Arpanet. Tijdens het testen wisselden Baran en Davies 3 letters uit: LOG (voor het woord login, oftewel inloggen). Maar de ‘G’ is nooit doorgekomen; de computers waren toen al oververhit en sloegen op tilt.

Wist je dat…

Nederland het 2e land ter wereld was dat werd aangesloten op internet? Dat was in 1988. Alleen de Verenigde Staten waren eerder.

Hoe zit internet in elkaar?

Internet bestaat uit verschillende onderdelen. Het grootste stuk is het world wide web (www). Dat is het deel van internet waar je websites kunt vinden. De uitvinder van het world wide web is Tim Berners-Lee.

Hij voegde twee technieken samen: internet en hypertext. Met hypertext koppelde hij teksten en beelden aan elkaar. Zo maakte hij de eerste website. Bovendien bedacht hij de browser. Daarmee kon je de website bekijken. En vanaf dat moment was het ineens heel makkelijk om tussen 2 websites heen en weer te springen. Je hoefde alleen maar te klikken.

Andere onderdelen van internet gebruik je bijvoorbeeld om e-mails te versturen, via internet te bellen, met vrienden online een game te spelen, te chatten en online radio te luisteren of video’s te kijken. Al die verschillende onderdelen zijn via internet met elkaar verbonden.

Wist je dat…

Internet een echte beschermheilige heeft? Zijn naam is Isidorus van Sevilla, ook wel Isidoor genoemd.

Hij schreef encyclopedieën. Dat zijn hele, hele dikke boeken waarin je alles kunt opzoeken wat je wilt weten. Een soort voorloper op internet dus. De encyclopedieën van Isidorus waren populair.

Zijn naamdag vieren we op 4 april.

Doe-opdracht

  • Maak een lijst met 3 dingen die leuk zijn aan internet
  • Maak een lijst van 3 dingen die minder leuk zijn
  • Maak (samen met een klasgenoot) een vlog voor oudere mensen waarin je uitlegt hoe internet werkt. Gebruik je eigen woorden.

Doe-opdracht

Hoeveel weet jij eigenlijk over internet? Doe deze Wat is Waar-Quiz over de geschiedenis en de toekomst van internet en mobiele telefoons.

Meer weten?

Kijk eens op onderstaande websites, daar staat veel informatie en leuke filmpjes over de werking van internet.

Het Klokhuis is een educatief jeugdprogramma

Kinderboek over de werking en veiligheid van internet

Online informatie zoeken? Dit boek geeft uitleg, voorbeelden en tips.


Voor leraren

Klassikaal aan de slag met mediawijsheid en techniek? Op mediawijsheid.nl/lesmateriaal staat meer lesmateriaal, van doorlopende leerlijnen tot thematische lessen.

Voor ouders

De informatie op deze pagina komt uit het jeugdboek WWW.wat? Daarin staan veel leuke weetjes over internet en mediawijsheid. Er staan 70 vragen in, zoals:

  • Zijn er boeven op internet?
  • Wanneer is je wachtwoord veilig?
  • Wie heeft het internet uitgevonden?
  • Zijn hackers gevaarlijk?
  • Kunnen alle mensen tegelijkertijd surfen?
  • Is alles wat op internet staat waar?
  • Kunnen vreemden mij zien via de webcam?
  • Hoe kan ik me beschermen tegen cyberpesten?