Kunstmatige Intelligentie (KI) betekent dat computers steeds slimmer worden en zelf problemen kunnen oplossen. De afkorting die je vaak ziet is KI. Of AI van het Engelse woord artificial intelligence.
Kunstmatige intelligentie maakt de leukste dingen mogelijk. Maar een robot die zelf nadenkt kan ook best eng zijn. Waar zou jij KI voor gebruiken? En waarvoor liever niet?
Hoe werkt KI?
Computers kunnen heel snel patronen herkennen. Als de computer veel plaatjes van katten en honden ziet, gaat het deze herkennen. Hoe meer plaatjes, hoe beter de herkenning wordt. De computer leert dus van de informatie die mensen hem geven. Met KI wordt het denken van de mens nagemaakt.
Een plaatje zoeken via Google, je tv aanzetten met je stem of een robot die je gezelschap houdt: dat is allemaal mogelijk door KI.
Een ander goed voorbeeld van KI is de schaakcomputer. Mensen geven een schaakcomputer heel veel informatie over de strategieën en regels van het spel. Nadat de computer al deze informatie heeft verwerkt, kan-ie zelfstandig een potje schaken tegen een mens.
Wist je dat… in 1997 een schaakcomputer (met de naam Deep Blue) een potje won van de wereldkampioen schaken, Garri Kasparov? Na de wedstrijd gooide Kasparov zijn armen in de lucht en verliet hij verbaasd het podium. Verliezen van een computer kan dus zelfs de beste overkomen!
Is KI handig?
Je bent dagelijks meer in contact met KI dan je misschien denkt. Ook allerlei apps op je mobieltje gebruiken KI. Een paar voorbeelden:
1.Spotify gebruikt KI om erachter te komen naar welke muziek jij graag luistert. Zo kan het jou nieuwe muziek aanraden, waarvan het denkt dat jij die ook leuk gaat vinden. 2.Op zoek naar foto’s voor in je spreekbeurt? Google Afbeeldingen gebruikt KI om foto’s te laten zien die het beste bij jouw zoekopdracht passen. 3.Nooit verdwalen: route-apps zoals Google Maps gebruiken KI om de handigste en snelste route te berekenen. Lopend, met de fiets of met de trein. 4.Facebook gebruikt KI om ongewenste berichten en nepaccounts op te sporen. Zo wil Facebook het platform leuk en veilig houden. 5.Heb jij thuis Siri of Alexa? Of stel je weleens een vraag aan de Google assistent? Ook deze slimme assistenten werken op KI. Gewoon in je huiskamer dus! Hoe vind je dat?Vaak is er sprake van algoritmes. Wil je daar meer over weten? Kijk het filmpje hiernaast.
Als computers steeds meer op mensen gaan lijken, kan dat een hoop werk uit handen nemen. Zo kan een computer goed advies geven bij behandelingen in het ziekenhuis. Computers vergeten namelijk nooit informatie. In de toekomst kunnen moeilijke en lange operaties worden uitgevoerd door kunstmatige intelligentie. Robots worden nooit moe!
Is KI gevaarlijk?
Sommige wetenschappers zijn bezorgd over KI. Computers die voor jou keuzes maken, kun je die wel vertrouwen? Als mensen moeten we zorgen dat KI werkt zoals wij dat willen. Daar moeten de makers van KI dus goed over nadenken.
Moeilijke keuzes
Het is nog niet zo gemakkelijk. De makers van een zelfrijdende auto staan bijvoorbeeld voor deze lastige keuze: stel je voor dat de remmen van de auto niet meer werken, terwijl deze door een drukke straat rijdt. Wat moet er dan gebeuren? Kiest de auto ervoor om de bestuurder van de auto in veiligheid te brengen? Of is de veiligheid van de brommer naast hem belangijker?
Hoe ver mag KI gaan?
KI roept ook vragen op over privacy. In China hangen bij sommige stoplichten camera’s die jouw gezicht kunnen herkennen. Door rood lopen kan dus niet zomaar. Je wordt met de technologie in de gaten gehouden. Dit roept natuurlijk de vraag op waar KI wel voor gebruikt mag worden en waarvoor niet. En wat er met alle verzamelde gegevens gebeurt.
Een robot is geen mens
Een andere beperking is dat KI het menselijk brein nooit helemaal kan vervangen. Een sarcastische opmerking zal een computer niet begrijpen. Ook heeft een computer of robot geen emoties, en geen gevoel voor humor. Dat is misschien maar goed ook! Wat vind jij?
Robots worden trouwens weleens aangezien voor een mens… oeps!