Bescherm jezelf op internet

Nepprofiel herkennen

Iemand met een nep-profiel op sociale media noemen we een faker. Een voorbeeld van een faker is een 41-jarige man die een profiel aanmaakt met een nepnaam, een nepfoto en erbij zet dat hij 17 jaar is. Fakers zijn laf, vinden de meeste jongeren, want ze stelen foto’s van anderen.

Probeer een faker te ontmaskeren, het kan een kinderlokker zijn. Maar een goede faker maakt een goed profiel. Extra moeilijk dus om te herkennen.

Hoe ontmasker je een faker?

Hoe ontmasker je een faker?

Spoedcursus: hoe ontmasker je een faker?

1.Check als eerste de profielfoto

Fakers gebruiken vaak een mooie foto, ze willen namelijk dat je een beetje verliefd op ze wordt. Je kunt die foto checken op Google Afbeeldingen met ‘reverse image search’.

Wordt de foto ook op andere websites gebruikt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een faker.

2.Check de vrienden

Dit vraagt om serieus speurwerk. Check de leeftijden. Iemand die vooral bevriend is met 17-jarige meisjes is verdacht. Echte mensen hebben ook vrienden die ouder zijn, bijvoorbeeld familie, buren of ouders. Bij welke sportclub is iemand lid? Op welke school zit degene? Dan is het logisch dan degene ook vrienden heeft op die sportclub en school. Hebben jullie geen gezamenlijke vrienden? Dat lijkt onbetrouwbaar.

3.Check de tijdlijn

Wat voor soort berichten heeft iemand geplaatst? Iemand die alleen maar post: ‘drop hier je snapchat en je hoort van me’ is verdacht. Ook posten fakers vaak foto’s waar ze samen met een klein kind op staan – ze zeggen dat het een broertje of neefje is. Dan komen ze betrouwbaar over.

4.Chat alleen met mensen die je ook echt persoonlijk kent

Iedereen op internet kan zich anders voordoen dan hij of zij is. Accepteer dus geen vriendschapsverzoek van iemand die je niet in het echte leven kent.

5.Vertrouw je het niet? Rapporteer, blokkeer of ontvriend

  • Blokkeer (of ontvriend) degene die je online lastig valt
  • Praat erover met je ouders of iemand die je vertrouwt
  • Op helpwanted.nl en meldknop.nl kun je 24 uur per dag hulp en informatie krijgen

Meer weten?

Kijk eens op onderstaande websites, daar staan handige filmpjes of artikelen over neppers en fakers op internet.

Voor kinderen met problemen of die gewoon even met iemand willen praten

Is er iets vervelends gebeurd op internet? Meld het op meldknop.nl!

Hulplijn voor online grensoverschrijdend gedrag, voor praktische hulp en persoonlijk advies.

De jongerensite van de politie


Voor leraren

Klassikaal met dit thema aan de slag?

Voor ouders

Op internet is grooming de term die we gebruiken voor digitaal kinderlokken: het benaderen van kinderen voor seksueel contact. Hoe gaat een kinderlokker online te werk? En hoe praat je daarover met je kind? Antwoord op die vragen kun je vinden op mediawijsheid.nl/digitaal-kinderlokken