Leuke dingen online

Gamen

Wil je een dorp bouwen op de maan? In een auto racen met je vrienden? Of monsters oproepen op je bureau? Dan kan allemaal met games! Gamen is super leuk en je gaat helemaal op in een andere wereld. Maar soms is het lastig om daar weer uit te komen. Dan zit je uren achter een scherm. Hoe zorg je dat je zelf in control blijft? Ontdek de handige tips!

Meisje met VR bril en gamconsole

Iets om rekening mee te houden: van gamen in VR kun je misselijk worden

Wist je dat?

Wist je dat de eerste populaire computergame uit 1972 een pingpongspel met maar een paar pixels was? Dat zou je bijna vergeten nu games steeds mooier worden en echter lijken. Zó levensecht dat je zelfs games hebt waarin je elke dag vroeg opstaat en naar je werk gaat! Hartstikke saai, want met games kun je juist dingen doen die je in het echt nooit zou doen. Je kunt in iemand anders schoenen staan en op plekken komen waar je in het echte leven nooit zou kunnen zijn.

Met virtual reality lijkt het net alsof je écht in de gamewereld stapt. En met augmented reality kun je games projecteren in de echte wereld, zoals Pokémon Go. Hoe zou de wereld er uitzien als het echte leven een game is? Dat zie je in dit filmpje

Waar gamen vroeger alleen voor de lol was, kun je er tegenwoordig serieus werk van maken. Bijvoorbeeld als professioneel e-sporter of met je eigen streaming-kanaal op YouTube. Of word later game delevoper!

De 5 voordelen van gamen

Handige feitjes om je ouder(s) te vertellen 

1. Gamen kan gezellig, leuk en ontspannend zijn. Met je zus of broer op de bank. Of online met je vrienden en mensen van over de hele wereld.

2. Games zoals Fortnite en Minecraft zijn goed voor je creativiteit en je geheugen. En uit onderzoek blijkt ook dat je beter wordt in problemen oplossen en analyseren

3. Spellen waarin je samen moet werken of anderen moet helpen, kunnen je socialer maken. Ook in de offline wereld!

4. Met games kan leren leuker en makkelijker zijn. Vraag je leraar eens om een game te spelen in de klas.  Squla bijvoorbeeld. Of de educatieve editie van Minecraft. Wist je dat ze zelfs in het leger games gebruiken om te leren!?

5. Veel stilzitten achter een scherm is niet goed voor je. Maar actieve spellen, zoals Pokémon Go of met een Ring-con, zorgen juist voor meer lichaamsbeweging!

Dit moet je weten: 5 tips om het leuk te houden

Veel populaire games zijn gratis te spelen. De gamemakers willen graag dat jij zo lang mogelijk hun spel speelt. Want daarmee verdienen ze geld. Met leuke beloningen en uitdagingen word je steeds enthousiaster om door te spelen. Soms is dat zelfs verslavend of geef je meer geld uit dan je eigenlijk zou willen.

Herken jij de 5 trucs van gamemakers? Bekijk dit filmpje Filmpje

1. Veel online games verdienen geld door jou reclames te laten zien. Of door je mooie skins of een beter wapen aan te smeren. Wil je iets kopen? Bedenk goed of je het echt wilt hebben en bespreek het eerst met je ouder(s)

2. Heb je last van je nek? Moeie ogen? Of kom je slecht in slaap? Dat kan komen doordat je te lang achter het scherm zit. Bekijk de 10 tips tegen een gamebochel

3. In online games kun je spelen met mensen over de hele wereld. Maar online weet je nooit zeker of iemand de waarheid vertelt over wie hij / zij is. Deel geen persoonlijke informatie of foto’s totdat je zeker weet dat je niet met een faker te maken hebt. Bekijk deze tips om een faker te ontmaskeren

4. Kijk voordat je een game speelt, altijd eerst naar de PEGI. Dat vertelt voor welke leeftijd het spel geschikt is en voorkomt dat je te spannende of vervelende dingen ziet. Overleg met je ouder(s) welk spel bij jou past

5. Zit je niet lekker in je vel? Dan kan een game een makkelijke manier zijn om daar niet aan te denken. Toch is het goed om erover te praten met iemand die je vertrouwt of bijvoorbeeld met de Kindertelefoon.
Denk je dat jij een gameverslaving hebt? Test je gamegedrag en zoek hulp.

Ben jij in control? Gebruik de 5 S’en!

Hoe belangrijk vind jij gamen? En andere dingen in je leven zoals je vrienden in het echt zien en school? E-sporter Koen Schrobbers bedacht de 5 S’en voor een goede balans. Bekijk het filmpje Filmpje

SSlaap

Zorg dat je goed slaapt en ook overdag genoeg uitrust

SSociaal

Vrienden zijn super belangrijk, zorg ervoor dat je je vrienden ook in het echt ziet

SSport

Veel gamers bewegen te weinig. Terwijl juist een fit lichaam zorgt voor een fitte geest! En die heb je nodig om goed te kunnen concentreren en voor je uithoudingsvermogen

SSchool

School gaat voor gamen, zorg dat je eerst je huiswerk af hebt voordat je opgaat in je game

SSpel

Waarom speel je een bepaalde game? En wat vind je daar zo leuk aan? Zorg dat je de games speelt die bij jou passen. Hou je van adventure, city building, puzzle, role playing, story of sport games?

Doe-opdracht

“Je zit nu al uren achter dat scherm!” Heb je vaak ruzie met je ouder(s) over gamen? Het is voor volwassenen soms moeilijk te begrijpen wat gamen voor jou betekent. Dat is ook niet zo gek, want gamen werkte vroeger heel anders dan nu. Heb je wel eens laten zien hoe het werkt, of samen een potje gespeeld?

Bekijk de tips van Rule the game en de 5 dingen die je ouders moeten weten over gamen en bespreek deze met je ouder(s), of bijvoorbeeld met je oma, oom of leraar. Een mooi moment om samen afspraken te maken en ruzies te voorkomen.

Doe-opdracht

Aan de slag! Maak je eigen game

Games zijn niet alleen leuk om te spelen, maar ook om te maken! Als gamemaker maak je allerlei keuzes die bepalen wat de speler kan doen. Welke game maak jij als jij mag kiezen?

Wil je een verhaal vertellen of gaat het om zo snel mogelijk winnen? Moet de speler muntjes verzamelen? Of juist een monster verslaan?

Kijk deze uitleg-video en maak je eigen game in de Gamestudio van het Klokhuis.
Bonus: maak een reclame-poster om jouw game te verkopen! Welke strategie zet jij in om te verleiden?

Meer weten? Hulp nodig?

Kijk eens op onderstaande websites, daar staan leuke filmpjes of artikelen over gamen.

Voor kinderen met problemen of die gewoon even met iemand willen praten

Gamen is fun én past bij een gezonde ontwikkeling. Tips & tricks om gamen leuk te maken voor het hele gezin.

Het Trimbos-instituut biedt handige tips, hulp en info over gamen en verslaving

Het Klokhuis is een educatief jeugdprogramma


Voor leraren

Klassikaal met dit thema aan de slag? Op mediawijsheid.nl/lesmateriaal staat meer lesmateriaal, van doorlopende leerlijnen tot thematische lessen.

Ook in MediaMasters wordt aandacht besteed aan gamen. MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8.

Voor ouders

Maak goede afspraken met je kind over gamen en schermtijd. Met elkaar praten over media werkt aantoonbaar risicoverlagend, mits het op de juiste manier gebeurt. De MediaDiamant helpt om thuis het gesprek over media op gang te brengen. Het bevat veel concrete tips, die je naar eigen inzicht kunt toepassen.

Ook op de website mediawijsheid.nl vinden ouders en opvoeders goede informatie over gamen, internetten en mobieltjes.