Vervelende dingen online

Gehackt worden

Hacken is als iemand jouw inloggegevens achterhaalt en dan in jouw account inbreekt. Dat kan een account op sociale media zijn, maar ook je mailaccount of je computer. Dus zorg dat je je inloggegevens goed beschermt: deel ze met niemand en gebruik altijd een sterk wachtwoord.

Op deze pagina krijg je 10 tips om jezelf te beschermen tegen hackers.

Heb je zelf interesse in hacken? Doe er dan iets goeds mee! Hoe dat werkt, dat lees je hieronder.

Ben je gehackt? Zo bescherm je jezelf!

Ben je gehackt? Zo bescherm je jezelf!

Wat is hacken?

Hacken is inbreken in andermans account of computer.

Er zijn 2 soorten hackers: white hat en black hat.

Black hat zijn hackers met kwade bedoelingen. Ze willen je webcam hacken, je wachtwoorden stelen, je bankrekening plunderen of je chanteren voor geld, bijvoorbeeld omdat ze blootfoto’s hebben gestolen of je computer hebben geblokkeerd met een virus. De uitleg van white hat lees je onderaan deze pagina.

Hacken kan op verschillende manieren:

  • Wachtwoord stelen – Iemand anders kan daarna je skins of coins stelen, je foto’s downloaden of onder jouw naam akelige berichten versturen naar een ander
  • Via een onbeveiligd wifi-netwerk – De gegevens die je verstuurt via een gratis, openbaar wifi-netwerk kunnen door iedereen worden gelezen en zijn dus makkelijk te stelen
  • Phishing – Een vorm van hacken waarbij ze je bankgegevens proberen te stelen
  • DDOS-aanval – Een server wordt aangevallen door veel computers tegelijkertijd zodat deze uitvalt
  • Ransomware – Een virus blokkeert je computer en je moet betalen om je computer weer vrij te krijgen

Is hacken strafbaar?

Ja, hacken is strafbaar als je niet meldt dat je een lek hebt gevonden.

Wist je dat…

… veel wachtwoorden worden gestolen door over je schouder mee te kijken op je scherm? We noemen dit ook visueel hacken of schoudersurfen.

10 tips om jezelf te beschermen tegen hackers

100% veiligheid bestaat niet op internet. Wat kun je wel doen? Probeer het hackers zo lastig mogelijk te maken, en bescherm jezelf door:

1.

Installeer (in overleg met je ouders) een virusscanner op je pc of laptop. Die kan een virus herkennen en weghalen. Op je telefoon staat standaard een virusscanner, dat is vaak voldoende.

2.

Update je apparaten. Installeer altijd de nieuwste versie van een game, browser, computerprogramma of het besturingssysteem van je telefoon. Installeer ook alleen apps uit de officiële AppStore of Google play.

3.

Gebruik een sterk wachtwoord en sla wachtwoorden op in een betrouwbare wachtwoordmanager, bijvoorbeeld LastPass.

5.

Krijg je een e-mail, WhatsApp of sms waarin je wordt gevraagd ergens op te klikken? Eerst checken, dan klikken!

6.

Check of de website begint met https://. De s staat voor secure (= veilig). Niemand kan dan volgen wat je doet. Maar let op; criminelen gebruiken ook pagina’s met https:// dus check ook onze andere tips.

7.

Leer een nepprofiel te herkennen, zodat je weet of je te maken hebt met iemand met kwade bedoelingen.

8.

Let op wat je deelt. Zet je berichten op sociale media op privé. Plak ook altijd je webcam af, bijvoorbeeld met een stickertje. Daarmee voorkom je dat je stiekem gefilmd wordt.

9.

Gratis openbare wifi is handig! Maar niet veilig. In dit filmpje wordt uitgelegd waarom je beter geen openbare wifi gebruikt.

10.

Lees deze handleiding om jezelf te beschermen tegen hackers.

Heb je zelf interesse in hacken?

Veel kinderen hebben interesse in hacken. Jij ook? Doe dan iets goeds met jouw hacktalent, en help om internet veiliger te maken. Je wordt dan een white hat hacker of ethisch hacker. Wanneer je een lek in de beveiliging ontdekt, waarschuw je het bedrijf.

Een white hat hacker meldt een lek in de beveiliging altijd.

Heb jij hacktalent? Lees hier hoe je er iets goeds mee doet en word een white hat!

Doe-opdracht

HackShield is een spannend spel over de gevaren van internet en hoe je deze gevaren kunt tegengaan.

Het spel gaat over Sanne en André die zijn lastiggevallen door een DarkHacker. Ze willen tegen hem in opstand komen. En jij kan ze hierbij helpen.

» Speel HackShield

Speel de eerste aflevering zonder account. Voor de andere afleveringen moet je een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken.

Doe-opdracht

Bij de game hoort ook een boek. Daarin speelt André de hoofdrol. Hij is heel verbaasd en geschrokken als zijn laptop wordt gehackt en alles wordt gewist. Hij besluit de strijd aan te gaan tegen de cybercriminelen. Hij bedenkt een game en het anti-hack platform HackShield, waarmee hij andere jongeren wil waarschuwen.

Als DarkHacker13 dit ontdekt, valt hij op allerlei manieren aan. André komt steeds dieper in de problemen. Iemand verstuurt heel nare berichten namens hem en hij wordt zelfs aangehouden door de politie. Ook Sanne, op wie hij stiekem verliefd is, keert zich tegen hem.

Hoe ver durft de onzekere en verlegen André te gaan in zijn strijd tegen deze kwaadaardige hacker als hij weet dat hij alles kan verliezen?

» Lees het gratis boek What the hack! van Maria Genova

Meer weten?

Ben je gehackt? Kijk op deze websites voor hulp:

Is er iets vervelends gebeurd op internet? Meld het op meldknop.nl!

Voor kinderen met problemen of die gewoon even met iemand willen praten

De jongerensite van de politie


Voor leraren

Wil je in de klas aan de slag met het hacktalent van je leerlingen? De overheid en het bedrijfsleven krijgen graag hulp bij het opsporen van kwetsbaarheden in hun computernetwerk. Kijk eens op:

Voor ouders

Ben je gehackt? Kijk hier voor oplossingen.

Zit jouw kind veel achter de computer? En snapt het hoe computers of computerprogramma’s werken? Ook al snap jij misschien niet wat je kind allemaal doet, je kind heeft een bijzonder talent: hacktalent. En dat talent is goud waard! Mits hij/zij met dit talent niet over de schreef gaat.